Ton Broeders
Marijke Malsch, Marre Lammers, Tom van den Berg
Tristan Krap, Frank van de Goot, Wilma Duijst
Frans Alkemade
Frans Alkemade
Henry Prakken, Ronald Meester
Levend of dood verbrand?
Als na afloop van een brandincident een stoffelijk overschot wordt aangetroffen, is het van belang dat de causaliteit tussen de brand en het overlijden wordt onderzocht. Brand is zeer destructief voor het menselijk lichaam. Dit bemoeilijkt de interpretatie van onderzoeksbevindingen aan een lichaam.
Er zijn diverse verschijnselen die tot op zekere hoogte duiden op vitaliteit (de betrokkene was levend) ten tijde van de brand. In dit artikel worden deze verschijnselen tegen het licht gehouden. Op basis van de huidige wetenschappelijke theorieën bestaan er geen verschijnselen die leiden tot de eenduidige conclusie over al dan niet vitale blootstelling. Wel kunnen verschijnselen een vermoeden van vitale blootstelling tot op zekere hoogte ondersteunen. Ontbreken de verschijnselen, dan is het niet mogelijk om een conclusie te trekken; de afwezigheid is geen bewijs van overlijden vóór het ontstaan van de brand.
Om in de rechtszaal een uitspraak te kunnen doen over de causaliteit tussen brand en overlijden, achten wij het noodzakelijk om de waarde voor de aannemelijkheid van vitale blootstelling per verschijnsel te motiveren.
Om toegang te krijgen tot het gehele artikel heeft u een abonnement nodig. Meer informatie over de abonnementsvormen en prijzen kunt u hier vinden.
Abonneren op dit tijdschrift