Mr. dr. M.Y. Schaub
Mr. S.T. Kalisvaart
Mr. J.J. Dammingh
mr. dr. J.J.A. Braspenning
Mr. S. Ben Yaklaf
In dit nummer
Voor u ligt alweer de laatste aflevering van het Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken van dit jaar.
In haar redactioneel ‘Oude, nieuwe en toekomstige verplichtingen voor online marktplaatsen’ belicht Martien Schaub enkele regels die van belang zijn voor online markplaatsen. Zij gaat in op de regel aan de hand waarvan bepaald moet worden wie de contractuele wederpartij is van de consument en ook worden de nieuwe, specifiek voor online marktplaatsen geldende, informatieplichten van artikel 6:230m lid 3 BW besproken.
In de wetenschappelijke bijdrage ‘De energieprosument en de voorwaarden voor (terug)levering van elektriciteit: slikken of beschikken?’ toont Sjoerd Kalisvaart aan dat de energieprosument om een toegesneden beschermingsregeling vraagt, die rekening houdt met de specifieke kwetsbaarheden van de energieprosument en voorziet in effectieve remedies. De auteur stelt dat de gesplitste benadering van de bescherming van de energieprosument binnen het energierecht en consumentencontractenrecht tekortschiet en integratie van het consumentencontractenrecht en beschermend energierecht lijkt noodzakelijk voor het succes van de energietransitie.
In zijn artikel ‘Het Tennispark-arrest: het vervolg’ gaat Jaap Dammingh, in aansluiting op zijn eerdere bijdrage ‘Non-conformiteit en het Tennispark-arrest’ (TvC 2021, afl. 3) waarin hij de uitspraak van de Hoge Raad van 11 december 2020 besprak, in op de procedure na verwijzing. Het gerechtshof Amsterdam heeft uiteindelijk geoordeeld dat er geen sprake was van non-conformiteit: hoe is het tot deze conclusie is gekomen?
Het arrest van het gerechtshof Den Bosch van 28 juni 2022 gaat over een contractueel boetebeding dat deel uitmaakt van de standaardakte van de NVM. De NVM-akte wordt vaak gebruikt wanneer in een consumer-to-consumersetting een onroerende zaak wordt verkocht. Verkopers maken in casu aanspraak op een contractuele boete, waarna kopers een beroep doen op boetematiging ex artikel 6:94 BW. Het hof besluit daarin mee te gaan en de boete zeer fors te matigen. Te fors volgens Jurgen Braspenning in zijn noot bij dit arrest.
Deze aflevering besluit met de Wettenagenda van Soumaya Ben Yaklaf waarin zij drie initiatieven van de Europese Commissie bespreekt die betrekking hebben op voorstellen om de huidige Europese consumentenregelgeving te herzien. De Europese Commissie publiceert een voorstel voor een nieuwe Richtlijn productaansprakelijkheid en de Richtlijn betreffende AI-aansprakelijkheid, een openbare internetconsultatie over passagiersrechten en een openbare consultatie over het beter handhaven van consumentenrechten bij grensoverschrijdende overtredingen.