Prof. dr. E. Terryn
Prof. mr. P.W.J. Verbruggen
Mr. dr. D.G. Tempelman, mr. J. Gazendam, mr. M. den Uijl
Mr. drs. J. van der Tang
Mr. S. Ben Yaklaf
In dit nummer
Voor u ligt de vijfde aflevering van het Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken van dit jaar.
In haar redactioneel ‘Consumentenrecht anno 2022: van silo- naar systeemdenken?’ breekt Evelyne Terryn een lans voor een nieuw duurzaam consumentenrecht. Zij acht een fundamentele herijking nodig waarbij aandacht is voor alle implicaties van ons consumptiegedrag op het ecosysteem. Aan de bescherming van het zelfbeschikkingsrecht zou volgens haar een intra- en intergenerationeel element moeten worden toegevoegd.
In zijn artikel ‘De quasi-producent in het productaansprakelijkheidsrecht’ analyseert Paul Verbruggen naar aanleiding van het recente arrest van het Europese Hof van Justitie in de zaak Fennia/Philips het ‘producentbegrip’ in het Nederlandse productaansprakelijkheidsrecht. Aan de orde komen onder andere welke rechtvaardigingen bestaan voor het onderwerpen van quasi-producenten aan een regime van risicoaansprakelijkheid voor gebrekkige producten en wat de gevolgen van het arrest zijn voor de verhaalsmogelijkheden van benadeelde consumenten.
Daisy Tempelman, Joris Gazendam en Marjolein den Uijl verkennen in hun artikel ‘Gasverlaters en gasklevers: de rechtspositie van de consument met betrekking tot de aansluiting op het gasnet’ de juridische mogelijkheden én onmogelijkheden van twee uitgangsposities: die van de burger die graag zelf actie wil ondernemen om van het gas af te gaan en die van de gasklever, oftewel de burger die (om uiteenlopende redenen) wil vasthouden aan het gas.
Jacob van der Tang geeft in zijn artikel ‘Een goed begin en dus het halve werk?’ een analyse van de regels voor financiering in de Richtlijn betreffende representatieve vorderingen en de voorgestelde implementatie ervan in het Nederlandse collectieve actierecht. De regels die de richtlijn aan financiering verbindt verschillen met die van het Nederlandse collectieve actierecht waarin derdenfinanciering nauwelijks verder wordt gereguleerd.
In deze aflevering worden ook twee uitspraken opgenomen, te weten HvJ EU 7 juli 2022 (zaak Fennia/Philips) ten behoeve van het artikel van Paul Verbruggen en Rb. Amsterdam 18 juli 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:4007 (overeenkomst tot energielevering). In deze laatste uitspraak wordt door de rechter ambtshalve getoetst of sprake is van een consument.
Dit nummer besluit met het Wettenschema van Soumaya Ben Yaklaf.