Prof. mr. dr. V. Mak
Mr. C. Ruers, mr. L. Hovhanisian
Mr. dr. P.T.J. Wolters
Prof. mr. M.B.M. Loos
Mr. dr. L.B.A. Tigelaar, prof. mr. drs. C.M.D.S. Pavillon
Mr. dr. M.Y. Schaub
Mr. S. Ben Yaklaf
Privaatrechtelijke en consumentenrechtelijke bescherming in het DSA-voorstel
Het DSA-voorstel biedt slechts gedeeltelijke en gefragmenteerde privaatrechtelijke en consumentenrechtelijke bescherming aan de individuele slachtoffers en afnemers van hostingdiensten. Uiteindelijk ligt de nadruk op publiekrechtelijke handhaving, algemene belangen en de verplichtingen van de aanbieders van de diensten. De bescherming van individuele slachtoffers en afnemers lijkt uiteindelijk slechts een bijzaak.
De waarborgen voor de vrijheid van meningsuiting van de afnemers passen op het eerste gezicht prima bij het consumentenrecht. Nadere inspectie laat echter zien dat de bescherming beperkt is. Zij ziet vooral op het proces van de inhoudsmoderatie. De aanbieders blijven echter grotendeels vrij om de inhoud van het moderatiebeleid te bepalen. Ook de remedies zijn niet in alle gevallen geschikt. Hoewel het DSA voorstel laagdrempelige beroepsmogelijkheden creëert voor de afnemers van onlineplatforms, ontbreken een expliciet recht op schadevergoeding en andere privaatrechtelijke remedies.
Het gefragmenteerde karakter van de bescherming geldt in nog sterkere mate voor de slachtoffers van illegale inhoud. De algemene verplichting tot het invoeren van een notice and action-mechanisme stelt de slachtoffers in staat om op een laagdrempelige manier op te treden tegen illegale inhoud. Het DSA-voorstel geeft hen echter geen recht op een motivering, beroepsmogelijkheden, schadevergoeding of andere privaatrechtelijke remedies.
Om toegang te krijgen tot het gehele artikel heeft u een abonnement nodig. Meer informatie over de abonnementsvormen en prijzen kunt u hier vinden.
Abonneren op dit tijdschrift