Auke Dijkstra
Niels Rijke
Hansko Broeksteeg
Redactioneel
Auke Dijkstra schreef voor dit afsluitende nummer in 2021 een rechtsvergelijkend artikel over ‘De positie van de klager in het protestants kerkelijk tuchtrecht’. Dat is een niet-alledaags onderwerp. Tuchtrecht is doorgaans niet populair in kerkelijke kringen. Zo komt in de (concept)kerkorde van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken die in 2023 beogen te fuseren het woord ‘tucht’ niet voor. Dat wil niet zeggen dat het als fenomeen daar niet aanwezig is, integendeel, maar dan onder de aanduiding ‘toezicht’. Het klachtrecht is ook geen populair onderwerp in kerken. Tegelijk is het er wel en ook relevant, bijvoorbeeld als het gaat om situaties van seksueel misbruik in pastorale relaties en gezagsrelaties in kerken.
Niels Rijke, die in 2019 promoveerde op zijn dissertatie Een voortdurende schoolstrijd: Identiteitsgebonden benoemingsbeleid ten aanzien van personeel op orthodox-protestantse basis- en middelbare scholen in Nederland in relatie tot mensenrechten, diende een boeiend artikel in met als titel ‘Soevereiniteit in eigen kring: Ontslag personeel via identiteitscommissies van orthodox-protestantse scholen’. De combinatie van religie en onderwijs ligt maatschappelijk en politiek onder het vergrootglas.
Aan de serie Kroniek heeft Hansko Broeksteeg een waardevolle bijdrage geleverd. Hij doet dat met een overzicht in (internationaal) publiekrechtelijk perspectief. Daarin behandelt Broeksteeg de jurisprudentie van de afgelopen twee jaar. Daarmee vormt deze bijdrage de tegenhanger van de in NTKR 2021/1 verschenen kroniek privaatrecht.
Als hoofdredactie danken we de auteurs voor hun artikelen, die samen dit nummer van NTKR: Tijdschrift voor Recht en Religie vormen.
Mede namens Hansko Broeksteeg, Auke Dijkstra en Teunis van Kooten wens ik u goede feestdagen en een mooi nieuwjaar toe.
Leon van den Broeke