Paul Bovend’Eert, Hansko Broeksteeg
Jane Steen
Tymen van der Ploeg, Teunis van Kooten
Redactioneel
De zomer van 2021 kunt u laten vergezellen door het eerste nummer van het NTKR: Tijdschrift voor Recht en Religie van dit jaar. Met dank aan de auteurs, de recensenten, de leden van de redactieraad, de medewerkers van Uitgeverij Paris uit Zutphen en de sponsors is het weer gelukt een boeiend en gevarieerd nummer samen te stellen.
Paul Bovend’Eert en Hansko Broeksteeg, beiden verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, behandelen een actueel en relevant onderwerp: ‘Radboud Universiteit en katholiciteit’; specifieker, zij nemen u mee in het denken over de juridische gevolgen van het verlies van het predicaat ‘katholiek’ van de genoemde universiteit. Hun artikel stemt tot nadenken: de inrichting van de universiteit hangt samen met haar richting.
Over het geweten en kerkordelijke verandering in the Church of England gaat het in het volgende artikel. Het is geschreven door Jane Steen, archdeacon in die kerk, gepromoveerd literatuurwetenschapper en winnaar van de Deddens Scriptieprijs van de Theologische Universiteit Kampen en het Deddens Kerkrecht Centrum. Zij schreef haar afstudeerscriptie voor de Master Law and Religion in Cardiff, Wales, over dit onderwerp en werkte deze thesis uit tot een artikel voor het NTKR.
Sinds kort geniet Ton Meijers, voorheen verbonden aan de Tilburg School of Theology en oud-medehoofdredacteur van het NTKR, van meer vrije tijd. Gelukkig blijft hij publiceren over het canoniek recht. Ditmaal schrijft hij een boeiende bijdrage over ‘De katholieke kerk en de godsdienstvrijheid’. Het artikel is toegevoegd aan het ‘Dossier: vrijheid van godsdienst’.
Een ander actueel, relevant en comparatief artikel, speciaal ten tijde van de huidige pandemie, is van de hand van Jos Vleugel. Hij schreef het artikel ‘Een rechtsvergelijkend perspectief op de maximering van bezoekersaantallen van gebedsgebouwen gedurende de coronacrisis in de Verenigde Staten en Nederland’ waarvan hij al iets mondeling deelde bij een digitale bijeenkomst van het Onderzoekersnetwerk Religie en Recht. Ook dit artikel is toegevoegd aan het ‘Dossier: vrijheid van godsdienst’.
Teunis van Kooten en Tymen van der Ploeg hebben zich gezet aan het schrijven van een uitvoerige kroniek. Deze behandelt de rechtspraak inzake kerkgenootschappen en civiel recht in de periode 2018 tot en met 2020. Daarmee bieden zij de lezers een overzicht en behandeling van de rechtspraak in genoemde periode.
Jan-Kees Karels schreef de bespreking van het kloeke (657 pagina’s) en fascinerende boek Lutheran Theology and Contract Law in Early Modern Germany (ca. 1520-1720) van de hand van Paolo Astorri. Het is een boek dat de moeite van het lezen waard is, zowel voor juristen als voor theologen (en andere geïnteresseerden). Astorri legt het verband uit tussen contractrecht en (lutherse) verbondstheologie. Karels onthult na het lezen van dit boek uit te zien naar een vervolg over gereformeerde verbondstheologie en contractrecht.
Als nieuw lid van de redactieraad verwelkomen we dr. Ad van der Helm. Het is een voorrecht deze veelzijdige collega (vicaris, pastoor, hoofddocent en bestuurder) in ons midden te hebben. We zien uit naar de samenwerking met hem en naar zijn inbreng ten behoeve van het NTKR.
Mede namens Hansko Broeksteeg, Auke Dijkstra en Teunis van Kooten wens ik u een ontspannen en inspirerende zomer toe. Mag dit nummer u daarbij vergezellen.
Leon van den Broeke