Zonder arbeidsovereenkomst, geen pensioen — Dirk-Jan Plate
De vraag speelt steeds vaker bij ondernemers of er sprake is van een zelfstandige opdracht of van een dienstverband. Nog geen twee maanden geleden reageerde de Pensioenfederatie dan ook op het conceptwetsvoorstel (Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De pensioenfederatie is de overkoepelende belangenbehartiger van bijna alle Nederlandse pensioenfondsen.
Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Het voorstel is van invloed op het aantal ondernemers (of werknemers) die aangesloten moeten worden bij pensioenfondsen. Mogelijk met terugwerkende kracht. Daar ligt het grootste bezwaar van de Pensioenfederatie. Als er geen werkgever meer is om de premie op te verhalen komt de rekening van het dienstverband en daarmee het inkopen van (extra) pensioenrechten met terugwerkende kracht voor rekening van het pensioenfonds. Vervolgens betaalt het collectief van deelnemers de volledige rekening. Een reëel gevaar, zie de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden van twee weken geleden.
Beoordeling Hof Arnhem – Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2023:10775)
Een zelfstandig opdrachtnemer of werknemer, dat was de vraag, claimde een extra pensioen opgebouwd gedurende meerdere ‘dienstverbanden’ tussen 2001 en 2007.
De eiser, een oogarts, stelt dat hij werkzaam was op basis van een dienstverband. Als dat zo is moet het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) over meerdere jaren extra pensioen verstrekken. Ondanks het feit dat er geen premie is betaald. Dat loopt al snel in de papieren, pensioen kent immers een levenslange uitkeringsduur.
Uiteindelijk toont eiser 4 maanden dienstverband aan. Meer niet. Meerdere argumenten spreken tegen hem en dat de belastingdienst zijn opdracht als een dienstverband ziet helpt hem niet. Alle argumenten voor en tegen worden uitgebreid besproken in het artikel ‘Geen dienstverband, geen pensioen’ door pensioenspecialist Dirk-Jan Plate.