Jaap de Groot
Dr. A.G.M. van Gorp, ing. C.C.G. Benschop, drs. A.J. Meulenbroek, dr. ir. T. Sijen
Prof. dr. J.F. Nijboer
Dr. J. De Kinder
Uniforme consensusmethode waarborgt een betrouwbaar en onbevooroordeeld vergelijkend DNA-onderzoek van minimale biologische sporen
Forensisch DNA-onderzoek aan sporen met een geringe hoeveelheid celmateriaal resulteert met enige regelmaat in complexe DNA-profielen. De DNA-profielen van deze minimale biologische sporen zijn vaak lastig te interpreteren, omdat ze onvolledig zijn en doorgaans niet alle waargenomen pieken in deze DNA-profielen als betrouwbare DNA-kenmerken kunnen worden beschouwd. Om een betrouwbare interpretatie van en vergelijkend DNA-onderzoek met deze DNA-profielen mogelijk te maken, wordt internationaal gebruikgemaakt van zogenoemde consensusmethoden. Het uitgangspunt van consensusmethoden is dat alleen van reproduceerbare pieken wordt aangenomen dat het daadwerkelijk DNA-kenmerken van de donor(en) van het spoor zijn.
Uit wetenschappelijk onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat DNA-onderzoek van minimale biologische sporen in drievoud en bij een relatief zeer geringe hoeveelheid DNA bij voorkeur in viervoud dient te worden uitgevoerd. Een waargenomen piek wordt vervolgens pas beschouwd als een betrouwbaar DNA-kenmerk van de donor(en) van het spoor als deze piek in minimaal de helft van de DNA-profielen van de uitgevoerde onafhankelijke analyses waargenomen is. Alleen deze herhaalbaar waargenomen pieken worden opgenomen in het zogenoemde ‘consensus’ DNA-profiel. Dit consensus DNA-profiel wordt vervolgens vergeleken met DNA-profielen van personen, andere sporen en/of in een DNA-databank.
Het op deze wijze opstellen van een consensus DNA-profiel beperkt de negatieve invloed van de met name bij het DNA-onderzoek van minimale biologische sporen voorkomende complicerende neveneffecten op de betrouwbaarheid van de verkregen DNA-profielen. Bovendien voorkomt deze consensusmethode dat bij de interpretatie van DNA-profielen de deskundige ongewenst wordt beïnvloed of gestuurd door contextinformatie. De vastgestelde optimale consensusmethode waarborgt derhalve een betrouwbaar én onbevooroordeeld vergelijkend DNA-onderzoek.
Om toegang te krijgen tot het gehele artikel heeft u een abonnement nodig. Meer informatie over de abonnementsvormen en prijzen kunt u hier vinden.
Abonneren op dit tijdschrift