M. Bridge FBA
Mr. R. van den Bosch, mr. K.A. Messelink
Prof. mr. T.F.E. Tjong Tjin Tai
Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse
Mr. R.J.J. Westerdijk, mw. mr. K.L. Gerhards
M.J.R. Maas - JPR Advocaten, M.H. Pluymen - JPR Advocaten
T.R.G. Leyh - Kifid, D.M.A. Gerdes - Kifid
P.L.F. Ribbers - UL
S.A. Kruisinga - UU
O. Böhmer - Van Traa Advocaten
S.M. Oude Alink - Van Traa Advocaten
M. Nijland - Kifid, F. Faes - Kifid
C.J. de Jong - UvA Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS)
S. Geense - Van Dam & Kruidenier Advocaten, S.H.L. Niessen - Wetenschappelijk bureau Hoge Raad, C. Polderman - EUR, P.A.M. Seck - Van Dorth Advocaten, F.A.E. de Vries - EUR
K. Engel - JPR Advocaten/OU
J.L. Snijders - FIZ Advocaten, H.J.E. Veerbeek - ING Finance
Aansprakelijkheid voor robots en algoritmes
Hoe is de aansprakelijkheid voor robots en algoritmes geregeld in het BW? In dit artikel wordt aan de hand van de achtergronden van de verschillende regels, zoals uitgewerkt in jurisprudentie, uiteengezet in hoeverre een ‘bezitter’ van robots en algoritmes aansprakelijk kan zijn. Hiervoor komen met name de gewone zorgvuldigheidsnorm en de aansprakelijkheid voor roerende zaken in aanmerking. De aansprakelijkheid blijkt, met alle mogelijkheden die er zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen, vrij ver te kunnen gaan. De Nederlandse regeling, met haar open normen, vereist op zichzelf wel enig onderzoek en kennis van de achterliggende principes. Een voordeel is echter dat, in vergelijking met andere landen waar een preciezere afbakening wordt gemaakt, het Nederlandse recht goed kan omgaan met dergelijke nieuwe ontwikkelingen.
Om toegang te krijgen tot het gehele artikel heeft u een abonnement nodig. Meer informatie over de abonnementsvormen en prijzen kunt u hier vinden.
Abonneren op dit tijdschrift