Dit zesde deel is een vervolg op het tweede deel in de reeks arbeidsomstandighedenrecht waarin een aantal artikelen gebundeld is dat betrekking heeft op het onderwerp arbeids- en rusttijden. Dit nieuwe deel begint met een introductie over de Arbeidstijdenrichtlijn. Na een algemeen beeld van de Europese regelgeving op het terrein van arbeidsomstandigheden wordt nader ingegaan op de normstelling van de Arbeidstijdenrichtlijn.
De kern van deze introductie is een caleidoscopisch beeld van de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie met betrekking tot de Arbeidstijdenrichtlijn. Bij dit beeld is een indeling gemaakt naar het toepassingsbereik van de Arbeidstijdenrichtlijn, de begrippen ‘arbeidstijd’ en ‘rusttijd’, de wekelijkse onafgebroken rusttijd, de gemiddelde wekelijkse arbeidstijd, de afwijkingen waarin de Arbeidstijdenrichtlijn voorziet en tot slot de urenregistratie. Met deze indeling is tevens
de volgorde gemaakt van de rest van de hoofdstukken. Ieder hoofdstuk wordt gekenmerkt door een beknopte onderwerpaanduiding gevolgd door – daar waar kan – een verwijzing naar de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie die het onderwerp is van het desbetreffende hoofdstuk. Ook is daar waar nodig aangegeven wat de eventuele gevolgen kunnen of moeten zijn voor de Nederlandse arbeids- en rusttijdenregelgeving.
Ons is overigens wel opgevallen hoe weinig aandacht de geconstateerde strijdigheid met het Europese recht krijgt. De Arbeidstijdenrichtlijn nadert volwassenheid, nu nog de Nederlandse wet- en regelgeving op het terrein van arbeids- en rusttijden, maar wie weet?
Ook beschikbaar via LI Library en XPOSI-shop.
Mr. dr. J. van Drongelen is (emer.) universitair hoofddocent Sociaal Recht en Sociale Politiek aan de Universiteit van Tilburg en (gepens.) senior wetgevingsjurist bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Mr. D.J.J. Korver is senior juridisch adviseur bij de afdeling Handhaving van de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie))