Tim Koopmans geldt als een van de laatste grote Nederlandse generalisten in het recht. Naast het arbeidsrecht, het staatsrecht en het Europees recht, heeft ook de rechtsvergelijking altijd kunnen rekenen op Koopmans’ interesse. Zijn brede belangstelling blijkt uit een zeer indrukwekkend aantal publicaties, met grote schakering.
Om haar grote waardering voor zijn verdiensten te uiten organiseerde de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden op 12 december 2013 een bijeenkomst ‘Ter ere van Tim’. Bij die gelegenheid heeft een drietal vakgenoten van Tim, afkomstig uit het arbeidsrecht, het staatsrecht en het Europees recht, een voordracht gehouden. De meester zelf sloot de bijeenkomst af met een reflectie op zijn eigen omzwervingen door het recht.
Om iedereen die er in Leiden niet bij kon zijn kennis te laten nemen van hetgeen die middag is uitgewisseld, zijn de bijdragen gebundeld en aangevuld met een introductie van de digitale voetafdruk van Koopmans. Op de omslag van deze bundel prijkt het portret dat Koopmans op 12 december door de faculteit werd aangeboden.
Guus Heerma van Voss is hoogleraar sociaal recht aan de Universiteit Leiden.
Luc Verhey is staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State en hoogleraar staats- en bestuursrecht en bekleder van de Kirchheiner-leerstoel aan de Universiteit Leiden.
Tom Eijsbouts is hoogleraar Europees recht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden.
‘Alle goede dingen gaan in drieën’
1 De betekenis van mr. T. Koopmans voor het arbeidsrecht – Guus Heerma van Voss
2 Tim Koopmans: de inspirerende staatsrechtelijke vernieuwer – Luc Verheij
2.1 Inleiding
2.2 Juridische stijl
2.3 De Leidse faculteit
2.4 Vergelijkend publiekrecht
2.5 Politiek leiderschap
2.6 De polsstok van de rechter
2.7 Koopmans’ loopbaan
2.8 De balans
3 Over de geest, de inhoud en de woorden van Tim Koopmans – Tom Eijsbouts
4 Een terugblik – T. Koopmans
Koopmans digitale voetafdruk – Geerten Boogaard