Bij de uitvoering van deskundigenonderzoek komt het voor dat niet alle bij zo’n onderzoek betrokken personen bekend zijn met regels en werkwijze rondom het deskundigenonderzoek. Voor deskundigen levert dat vaak lastige situaties op die de voortgang van het onderzoek niet ten goede komen. Denk daarbij aan juridische discussies met advocaten, die het gevaar in zich hebben dat het deskundigenbericht onbruikbaar wordt; praktische discussie met partijen (of advocaten) die het gevaar van vertraging of verstoring van het onderzoek veroorzaken; inhoudelijke discussie over de reikwijdte van het onderzoek of de vraagstelling die het gevaar in zich hebben dat de deskundige feitelijk aan een fishing-expeditie meewerkt; onnodige communicatie met de contactpersoon bij de rechtbank die tot vertraging kan leiden; advocaten die het deskundigenonderzoek gebruiken om door te procederen en de deskundige dus onterecht juridisch belasten met het gevaar dat er een onbruikbaar deskundigenbericht ontstaat, of erger, helemaal geen deskundigenbericht wordt uitgebracht.
Kortom, allemaal redenen die het moeilijker maken om efficiënt een goed deskundigenbericht op te stellen waarin, na gedegen en betrouwbaar onderzoek door de deskundige, bruikbare antwoorden gegeven worden op de vragen die door de rechter in de procesgang gesteld zijn.
Met dit boek geven wij een inkijk in de denkwereld van deskundigen die door de rechter worden benoemd en leveren wij een bijdrage aan kennis over het deskundigenonderzoek voor alle betrokkenen: deskundigen, partijen, advocaten en de rechterlijke macht.
Ook beschikbaar via LI Library en XPOSI-shop.
Jacques Honkoop RI BI
Jacques Honkoop is ruim veertig jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer in de IT, voornamelijk als project- en interimmanager in de financiële sector. Daarnaast was hij van 1985 tot 1994 directeur-eigenaar van een IT-dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf. Sinds 2000 richt hij zich vooral op geschillenbemiddeling en -beslechting.
Mr. ing. Nico M. Keijser CDPO
Nico Keijser is werkzaam als adviseur op het gebied van IT en dejuridische inbedding daarvan.
Dr. ir. Ernst Peter Tamminga RI BI
Ernst Peter Tamminga is werkzaam als directeur/eigenaar van een IT-dienstverlener en is gerechtelijk deskundige met meer dan 25 jaar ervaring in het ontwerpen, realiseren en implementeren van IT-oplossingen.
Voorwoord
Voorwoord bij de eerste druk
1 Inleiding
2 Keuze van de persoon van de deskundige
3 Soorten deskundigenberichten
4 Benoemingsvonnis en aanvaarding
5 Begroting, voorschot en urenverantwoording
6 Wettelijke regels en gereedschappen
7 Communicatie met (advocaten van) partijen
8 Onderzoek
9 Bejegening van deskundigen: intimidatie
10 Hulppersonen
11 Conceptdeskundigenbericht
12 Definitief deskundigenbericht
13 Deskundigenbericht voor één partij
14 Deskundige op zitting
15 De deskundige in het bestuursrecht
16 De deskundige in het onteigeningsrecht
17 De neuropsycholoog als deskundige
18 Deskundigen in Europa
19 Artikelen Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering
Over de auteurs