De effectenlease-, de woekerpolisaffaire en de DSB-claim zijn enkele voorbeelden van het toenemende aantal collectieve acties in de financiële sector. De door de wetgever gecreëerde mogelijkheid om collectief te procederen zonder in te gaan op de individuele omstandigheden, is een belangrijke verklaring voor deze toename. Maar ook de toenemende procesbereidheid in onze maatschappij maakt het mogelijk dat meer en meer acties worden geïnitieerd door belangenorganisaties van particulieren. Collectieve acties zijn niet eenduidig en kunnen allerlei vormen aannemen. Kortom, tijd om de balans op te maken.
Collectieve acties in de financiële sector bevat bijdragen van gerenommeerde auteurs die het onderwerp vanuit een verschillend perspectief belichten: mr. F.M.A. ’t Hart (onder red.), mr. J.M.K.P. Cornegoor, mr. J.H. Lemstra, mr. W.M. Schonewille LL.M., mr. O. Nijhuis, mw. prof. mr. I.N. Tzankova, mw. mr. C.J.M. van Doorn, mr. drs. P.A.W. Mulder, D.J.T. Adler J.D., LL.M en mr. drs D.F. Lunsingh Scheurleer.
De auteurs belichten ieder vanuit hun eigen discipline of positie hun ervaringen en doen ook diverse aanbevelingen voor de toekomst.
Ook beschikbaar via LI Library en XPOSI-shop.
Mr. F.M.A. ’t Hart is als advocaat verbonden aan Spigthoff te Amsterdam
Voorwoord
Mr. F.M.A. ’t Hart
1. Collectieve acties en belangenorganisaties in hun verschijningsvormen – Mr. J.M.K.P. Cornegoor
2. Belangenorganisaties als procespartij – Mr. J.H. Lemstra
3. Collectieve schikkingen en WCAM – Mr. W.M. Schonewille LL.M. MiF
4. Massageschillen vanuit het perspectief van de rechterlijke macht – Mr. O. Nijhuis
5. Effectieve en efficiënte afwikkeling van massaschade: terug naar de kern van het collectieve actierecht – Prof. mr. I.N. Tzankova en mr. C.J.M. van Doorn
6. Wat is de invloed van massageschillen en collectieve schikkingen op het toezicht en de handhaving door de AFM? – Mr. drs. P.A.W. Mulder
7. Class action litigation in the U.S. – D.J.T. Adler J.D., LL.M. and mr. drs. D.F. Lunsingh Scheurleer
Bijlagen
1. Evaluatie van de Wet collectieve afwikkeling massaschade
2. Duisenberg-regeling
Over de auteurs