Dit boek helpt juristen, werkzaam in de strafrechtpraktijk, om rapportages pro Justitia kritisch te kunnen beoordelen. Dit geldt eveneens voor gedragswetenschappers. Hoe behoort een pro-Justitiarapporteur onderzoek te verrichten? Welke juridische vereisten worden aan gedragskundige onderzoeken en rapportages gesteld? Wat zijn in dit verband relevante (recente) tuchtrechtelijke uitspraken? Welke vakinhoudelijke kwaliteitseisen worden gesteld aan gedragskundige onderzoeken en rapportages? Deze vragen komen in dit boek aan bod. Het is vanuit een multidisciplinaire blik geschreven door een jurist, psychiater en psycholoog. Een uitgebreide checklist geeft heel concreet de mogelijkheid een rapportage kritisch te evalueren. Het boek is daarmee een must voor een ieder die te maken heeft met rapportages pro Justitia. Het is tevens zeer bruikbaar bij onder andere de opleiding van (strafrecht)juristen en van gedragsdeskundigen tot pro-Justitiarapporteur.
Dr. R.W. (Eric) Blaauw is lector Verslavingskunde en Forensische Zorg aan de Hanzehogeschool Groningen en senior onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland. Hij is als rapporteur pro Justitia opgenomen in het NRGD en geeft supervisie op dit terrein aan psychologen. Tevens geeft hij les en supervisie aan psychologen in opleiding tot gezondheidszorg op het gebied van psychodiagnostiek en forensische psychologie en verzorgt hij veel trainingen en coaching. Eric Blaauw heeft veel gepubliceerd over stalking, psychopathie, psychopathologie van gedetineerden, suïcides in detentie en de forensische verslavingszorg.
Mr. dr. C.M. (Corrie) van Esch is senior jurist bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Zuid-Nederland. Zij is daarnaast werkzaam als universitair docent strafrecht aan de Universiteit Leiden. Als rechter-plaatsvervanger is zij verbonden aan de rechtbank Rotterdam. Bij het NRGD is zij lid van een toetsingscommissie.
Prof. dr. J.W. (Ko) Hummelen is psychiater en emeritus hoogleraar forensische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is NRGD-geregistreerd pro-Justitiarapporteur en redactielid van het tijdschrift Expertise en Recht. Eerder was hij lid van het College gerechtelijk deskundigen van het NRGD, hoofd behandelzaken van een forensisch psychiatrische afdeling en hoofdopleider psychiatrie.
Voorwoord
1 Inleiding
2 Voorwaarden voor onderzoek
2.1 Eis van vakbekwaamheid, objectiviteit en integriteit
2.2 Procesdeelnemers als functionele eenheid
2.3 Kwaliteit van het onderzoek
2.4 Grenzen van de deskundigheid
2.5 Locatie
2.6 Termijnen
2.7 Eisen aan adequaat onderzoek
2.8 Inzet van de controlerend gedragsdeskundige
2.9 Gebruik van een tolk
3 Onderzoek en rapportage
3.1 Opdrachtgever, tenlastelegging(en), vraagstelling en processtukken
3.2 Verantwoording onderzoek en onderzoeksopzet
3.3 Relevante informatie uit de gerechtelijke stukken
3.4 Medewerking aan het onderzoek
3.5 Biografische anamnese
3.6 Gezondheids- en verslavingsanamnese
3.7 Houding ten aanzien van het ten laste gelegde
3.8 Psychologisch en psychiatrisch onderzoek
3.9 Aanvullend onderzoek
3.10 Differentiaal-diagnostische beschouwing
3.11 Forensische beschouwing
3.12 Beantwoording vraagstelling
3.13 Overleg met de mederapporteur(s)
3.14 Overleg met de reclassering
3.15 Bespreking met de betrokkene
3.15.1 Inzage- en correctierecht
3.16 Verklaring van de deskundige
4 Checklist
5 Geraadpleegde literatuur
6 Jurisprudentie
Bijlage 1: Standaardvraagstelling
Bijlage 2: Gedragscode Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen
Gebruikte afkortingen
Over de auteurs